Efficiënt werken in samenwerkende apotheken doe je zo!

Efficiënt werken in samenwerkende apotheken doe je zo!

Door de huidige druk op het apothekersvak, ga jij misschien net als veel andere apothekers samenwerken. Een verstandige keus, want samen sla je een veel grotere efficiëntieslag. Alleen doe jij dat ook? Haal jij alles eruit wat erin zit? In dit artikel delen we hoe je alles zoveel mogelijk stroomlijnt, welke stappen je het best als eerst kunt zetten én wat dit je oplevert.  

Uitdagingen van samenwerkende apotheken

We kunnen wel zeggen “haal alles eruit, wat erin zit”, maar wáár kun je nu precies alles uithalen? De crux zit ‘m erin dat je naar de samenwerkende apotheken als één apotheek moet kijken. Doe je dit niet? Dan zie je dat elke locatie z’n eigen bezorging, uitvulling en/of aanschrijving regelt.  

Hierdoor doe je veel zaken dubbel, rijden er bijvoorbeeld drie bezorgbussen door dezelfde wijk, en kun je werknemers niet flexibel inzetten. Een ander struikelblok is wanneer je elkaars receptlocaties niet kunt inzien. Hierdoor moet je vaak met elkaar bellen als medicatie zoek is. Dit kost je enorm veel tijd en het is frustrerend voor patiënten als ze door onduidelijkheid naar een andere locatie moeten.  

Oplossingen om efficiënter samen te werken

Deze “efficiëntieblokkades” kun je oplossen, door de oplossingen van Crolox in te zetten. Met Loxis Track & Trace centraliseer je de bezorging, voeg je alle apotheken samen in één cluster waardoor je van elkaar ziet waar je recepten zijn én kun je je track-and-trace koppelen met een uitvulsysteem. Dit kun je lokaal doen in één van je apotheken met een Odessa-kast, met SpeedFiller óf uitbesteden via Total Filling als je in de regio Amsterdam of Overrijssel zit. 

Total Filling van FluenC werkt ongeveer hetzelfde als central filling, alleen krijg je dan alles gesorteerd, hoef je het niet meer in te scannen in je T&T en is het voorzien van toebehoren. Dit dringt het opbergen van recepten terug van twee á drie uur, tot maximaal een half uur.

Papierloos werken in samenwerkende apotheken

Met een track-and-trace-oplossing en een uitvulsysteem werk je al stukken effectiever, maar wil je nog een stapje verdergaan en écht samenwerken? Dan is het verstandig om papierloos te werken, bijvoorbeeld met PI-Farma. Hiermee maak je het mogelijk om vanuit alle locaties voor elkaar recepten aan te schrijven. Hierdoor kun je je capaciteit veel effectiever inzetten. PI-Farma maakt het ook mogelijk dat het toebehoren, zoals kwitanties en GIP/VI-folder bij het uitvulsysteem, worden afgedrukt. Dit bespaart weer extra tijd! 

Gefaseerd effectiever werken in samenwerkende apotheken

Een moderne apotheek heeft een track-and-trace- en papierloze oplossing en een uitvulsysteem. Maar als je daar nog niet bent, waar begin je dan? De basis zijn je track-and-trace-oplossing en je uitvulsysteem. De grootste efficiëntieslag behaal je als je track-and-trace ook koppelt met dit systeem, onze oplossing Loxis is de énige waarbij dit mogelijk is.  

Die koppeling is belangrijk, omdat de locatiecodes dan direct op de receptstickers staan. Dit scheelt je een hoop dubbele handelingen. Het voordeel van deze basis is ook dat je er snel mee aan de slag kan; zowel een track-and-trace- als uitvulsysteem vragen om een lichte implementatie. Als deze basis goed staat kun je een papierloze oplossing zoals PI-Farma toevoegen om nog meer tijd en geld te besparen.  

Dit levert het je op!

Stel, je werkt met Loxis, PI-Farma en een uitvulsysteem wat levert dat dan op?  

  • Gemiddeld bespaar je 1fte per locatie 
  • Pakjes liggen sneller klaar voor de patiënt 
  • Je kunt de capaciteit beter verdelen over alle locaties 
  • Je krijgt weer tijd om zorg te leveren aan patiënten 
  • De druk op je personeel wordt minder, waardoor er meer aandacht is voor elkaar 

Benieuwd hoe dit in de praktijk eruitziet? Lees dan de klantcase met apotheker Michiel Grijsen van apotheken Beker en Haaswijk. In zijn samenwerkende apotheken werken ze met Loxis, PI-Farma en de Odessa-kast en met die combinatie wonnen ze de CGM Challenge doordat ze het hoogste verwerkingsaantal per dag scoorden.  

Neem contact op

Wil je meer weten over onze producten? Of wil je graag een gratis demo ontvangen? Neem dan contact met ons op via info@crolox.nl of +31 (0)88 2276569. We helpen je graag verder!