6 kenmerken van de apotheek van de toekomst

6 kenmerken van de apotheek van de toekomst

Wil je dat jouw apotheek langdurig toekomstbestendig is? Ontdek dan hier aan welke zes kenmerken je moet voldoen.

De farmacie verandert in snel tempo. Het personeelstekort stijgt, de regelprijsvergoeding staat steeds meer onder druk, bepaalde producten worden niet meer vergoed en de receptlogistiek kost veel tijd. 

Tegelijkertijd is focus op de zorgcomponent crucialer dan ooit. Want daarmee onderscheid je je ten opzichte van grootschalige, landelijke initiatieven zoals de internetapotheek. Maar de apotheek financier je juist vanuit de logistieke kant: met het aanschrijven en klaarmaken van medicatie.

Dus het is zaak dat apothekers dit op de allergoedkoopste én snelste manier regelen. Wat verder moet gebeuren om het voortbestaan van het apothekersvak te garanderen, lees je in dit artikel. Want de apotheker van de toekomst…

1: Werkt samen met apothekers in de regio

De belangrijkste stap om als apotheker te overleven? Het aangaan van samenwerkingsverbanden. Op een gegeven moment móét je je wel verenigen met apothekers in de regio. Want alleen samen heb je voldoende slagkracht, werk je pas echt efficiënt door bepaalde taken te centraliseren en lukt het je dus om het apothekersvak te behouden voor de toekomst. 

De grootste winst valt te behalen door de zorg te decentraliseren en logistiek te centraliseren. Dit doe je met een uitvulsysteem gericht op de regio. Hiermee behouden ook zelfstandige apothekers een goede positie in de zorgmarkt. 

2: Stapte over naar Total Filling als uitvulsysteem

De manier waarop een recept bij jou binnenkomt en wordt uitgevuld naar de juiste bestemming is van cruciaal belang. Een traditionele uitvulmethode zoals Central Filling zorgt ervoor dat je minder recepten in de apotheek hoeft uit te vullen. Maar nadat het is geleverd, moeten er nog veel werkzaamheden worden gedaan. Denk hierbij aan het sorteren naar bezorging, de kluis, papieren toebehoren toevoegen en het inscannen naar je track-and-trace. 

Zo ben je alsnog behoorlijk druk met het verwerken van je recepten. Terwijl je met Total Filling – een uitvinding van softwareontwikkelaar FluenC – planbare medicatie niet meer uitvult in de apotheek, maar vanuit een hub in de regio. Op deze centrale locatie laat je alle recepten bezorgen door de groothandel. Vervolgens wordt alles door niet-medisch geschoold personeel gesorteerd, gestickerd en verpakt. De recepten worden gerangschikt aangeleverd in jouw apotheek. 

Doordat de uitvulsoftware van FluenC integreert met Loxis Track and Trace en PI-Farma staat de opbergcode – zoals gedefinieerd is in het track-en-trace-systeem – zelfs al op het adresetiket. En alle toebehoren zoals de kwitantie, VI- of GIP-folder en herhaalbriefjes zitten al bij de pakjes. Jouw medewerkers hoeven het alleen nog maar weg te zetten. Dit scheelt enorm veel tijd – tot wel 1,5fte – afhankelijk van het percentage dat je via Total Filling bestelt. 

3: Gebruikt software in de cloud

Alle software die we hiervoor benoemden? Die is natuurlijk beschikbaar vanuit de cloud. Dit verkleint de kans op storingen en cyberrisico’s enorm. Vandaar dat werken in de cloud in poliklinische apotheken zelfs een harde eis is. Hier mag vaak niet meer gewerkt worden met software die lokaal staat. 

Ook is werken in de cloud essentieel als je efficiënt wil samenwerken met apothekers in de regio. Alle data staat al centraal en hoeft niet vanuit de apotheek naar een centrale database te worden verstuurd. Met de juiste combinatie van software kun je vanaf elke locatie receptlogistiek regelen en voor elkaar medicatie aanschrijven. 

4: Digitaliseert en archiveert recepten

De apotheek van de toekomst werkt papierloos. Zoeken naar het correcte recept bij de juiste persoon en een enorme papieren archivering zijn niet meer aan de orde. Met software zoals PI-Farma digitaliseer en archiveer je al je recepten. Vanuit je AIS worden recepten direct opgeslagen in een database en vervolgens verwerkt in de software. 

Papieren zwerven dus niet rond op één locatie, maar je kunt vanaf elke plek en ieder device geordend bij je recepten. Belangrijk kenmerk van de papierloze oplossing is dat er communicatie mogelijk is met je uitvulsysteem. Daarmee maak je pas echt het verschil. 

5: Zet medisch geschoold personeel slim in

Apothekersassistenten zijn schaars en de doorloop is hoog, zeker in grote steden. Dit komt onder andere doordat apothekers hen inzetten voor afwijkende taken, zoals het controleren van de receptlogistiek. Dat is niet meer van deze tijd. De moderne apotheek zet assistenten in voor zorgtaken en productiemedewerkers voor het logistieke gedeelte. Hiervoor is alleen wel de juiste software nodig. 

Met Local Filling (Odessa- en SpeedFiller) of Total Filling in combinatie met Loxis is het niet meer nodig om te controleren of alle juiste medicijnen verpakt zijn voor de juiste personen. Dit zit ingebouwd in het systeem. Etiketten met daarop alle benodigde logistieke informatie worden automatisch aangemaakt. 

Hierdoor kan niet-medisch geschoold personeel alle pakjes klaarmaken en duurt het sorteren van recepten een half uur tot uur per dag, in plaats van drie uur. Daarnaast houd je het werk van de apothekersassistent efficiënt én uitdagend, zodat ze langer bij je blijven werken. 

6: Onderscheidt zich van de internetapotheek

Voor recepten hoeft een cliënt tegenwoordig niet meer naar de apotheek. Medicatie wordt besteld via online partijen en vervolgens per post geleverd. Dit verloopt heel efficiënt, waardoor zorgverzekeraars dit interessant vinden. Daarom is het des te belangrijker dat je je als apotheker inzet op zorgverlening, maar tegelijkertijd concurrent bent op de uitvoering van de zorglogistiek. Hiermee onderscheid je je namelijk van de internetapotheek, als een toegankelijk aanspreekpunt dat proactief zorg levert. 

Met eerdergenoemde kenmerken verhoog je de cliëntwaardering. Software zoals Loxis houdt cliënten namelijk beter op de hoogte, waardoor ze niet voor niks in de apotheek staan. Daarbij blijft er meer tijd over voor proactieve zorgverlening. Zoals een gezellig praatje, controle op hoe een cliënt ervoor staat en of zijn of haar medicatie nog klopt. Dit soort zorgverlening is voor (oudere) cliënten een groot goed. 

Klaar voor de toekomst?

Loxis is de enige track-andtrace die koppelt met local én Total Filling. Daarnaast zit de software volledig in de cloud. We begeleiden je graag in de transitie naar een toekomstbestendige apotheek. Want goede zorg verleen je samen. Vraag vrijblijvend een demo aan van Loxis!