Een track-and–trace-systeem is een onmisbaar hulpmiddel in de apotheek. Hiermee weet je precies waar alle medicatie te vinden is en volg je dit tot aan de afgifte aan de cliënt. Maar hoe kies je de juiste leverancier? Dit is best een uitdaging, gezien de vele opties. In dit blog delen we vijf aspecten waarmee je als apotheker in ieder geval rekening moet houden als je een weloverwogen keuze wilt maken.
1: Kies voor een gevestigde partij
Of je nu een grote of kleine apotheek hebt, kies altijd voor een track-and-trace-systeem van een gevestigde partij. Dit klinkt misschien voor de hand liggend. Maar met het ruime aanbod zie je wellicht door de bomen het bos niet meer en ben je geneigd om de dichtstbijzijnde of goedkoopste te kiezen. Controleer daarom altijd of het om een gerenommeerde en betrouwbare leverancier gaat. Zoek bijvoorbeeld online reviews op en vraag in je omgeving naar ervaringen.
Een gevestigde partij heeft uitgebreide ervaring in het leveren van track-and-trace-oplossingen aan de farmaceutische sector. De leverancier begrijpt de complexiteit van de industrie en is in staat om een volwassen systeem te bieden, met functies die exact voldoen aan jouw specifieke behoeften. Ook zorgt de ervaring van de leverancier ervoor dat de implementatie van je nieuwe track-and-trace zo soepel mogelijk verloopt!
2: Kies voor een partij die doorontwikkelt
Ook niet onbelangrijk: ga na of de leverancier die je overweegt innovatief genoeg is. Bij een volwassen track-and-trace-systeem hoef je niet continu nieuwe functionaliteiten te verwachten. Alles wat jouw apotheek nodig heeft, is er al.
Maar waar je wél goed naar moet kijken, zijn de mogelijke integraties. Alle mogelijke wensen in één pakket is een illusie, dit gaat nooit gebeuren. Dus check of het track-and-trace-systeem bijvoorbeeld aan al jouw huidige én toekomstige systemen koppelt, zoals je AIS.
Check daarnaast of jouw leverancier de marktontwikkelingen goed in de gaten houdt en hierop inspeelt. Doorontwikkelen is namelijk heel belangrijk, maar dan wél in de juiste richting. Worden er steeds kleine, onzinnige functionaliteiten toegevoegd of zijn het ontwikkelingen die echt bijdragen aan jouw werk in de apotheek? Hoe je een track-and-trace-leverancier met de juiste toekomstvisie herkent, lees je bij punt drie.
3: Kies voor een toekomstbestendig systeem
Er speelt natuurlijk een hoop in apothekersland. Er zijn flinke tekorten van personeel en medicatie, wat ervoor zorgt dat je steeds meer handelingen moet doen met steeds minder mensen. En dus wil jij fte’s besparen waar dit kan. Een track-and-trace kan hieraan bijdragen, doordat je hiermee slim en efficiënt uitvult. Een toekomstbestendig track-and-trace-systeem koppelt daarom moeiteloos met jouw uitvulsysteem. Denk bijvoorbeeld aan de Odessa-kast, SpeedFiller of TotalFilling van FluenC.
Daarnaast werken steeds meer apothekers onderling samen om zo de tekorten het hoofd te bieden. En in de toekomst gebeurt dit alleen maar meer. Een goede track-and-trace ondersteunt dit door het faciliteren van centrale bezorging of een centrale telefoondienst. Hiervoor is het een vereiste dat het systeem in de cloud draait, zodat alle data centraal op één plek staat. Alle apotheken maken er zo eenvoudig gebruik van en werken goed samen.
[TIP] Lees ook: 6 kenmerken van de apotheek van de toekomst!
4: Kies voor een systeem dat aansluit op je processen
We zeiden het al: een gevestigde partij biedt een volwassen systeem, met de juiste functies die goed aansluiten op jouw processen. De software hoort jouw apotheek optimale efficiëntie te bieden. Je wilt voorkomen dat je ondanks het track-and-trace-systeem alsnog veel handmatige handelingen uitvoert.
Ook hierbij speelt de mogelijkheid van integraties een belangrijke factor. Met slimme koppelingen vermijd je dubbele, overbodige werkzaamheden. Een voorbeeld is de koppeling met uitvulsystemen of regionale filling-systemen. Door bij het gereed maken van het recept al rekening te houden met de juiste sortering (naar kluis, bezorging of afhaalkast) en ook al de locatie in je track-and-trace op te slaan, elimineer je veel handelingen door betere proces ondersteuning.
5: Kies voor een veilig systeem
Last but not least: voldoet het track-and–trace-systeem aan de eisen rondom informatiebeveiliging? Controleer of de leverancier die jij overweegt gecertificeerd is voor ISO 27001 en NEN 7510. Dit is essentieel voor de waarborging van gegevensbeveiliging en de bescherming van cliëntinformatie. Hierdoor weet jij zeker dat de verwerking en opslag van gegevens veilig en volgens de geldende normen en voorschriften plaatsvindt.
Bespaar fte’s met Loxis track-and–trace
Nu weet je hopelijk hoe je een weloverwogen en slimme keuze maakt voor je volgende track-and-trace-systeem. En hoe je, met oog op de markt, je track-and-trace inzet om slimmer te werken in je apotheek.
Zelf bieden wij met Loxis een systeem dat maximaal is geïntegreerd met je AIS. Daarnaast is Loxis als enige oplossing geïntegreerd met je uitvulsysteem, kluisjes, nummersystemen, kijksluiters, kwaliteitsmetingen, baxterleverancier en meer. Hiermee bespaar je aanzienlijk op het aantal fte’s in jouw apotheek. Meer weten over Loxis? Ontdek dan in dit artikel of Loxis bij jouw apotheek past!