Case: Hoe apotheek Avereest tijd en geld bespaart met Crolox

Case: Hoe apotheek Avereest tijd en geld bespaart met Crolox

Apotheker Simon Latumalea kent onze oplossingen door en door. In een vroeg stadium besloot hij namelijk te werken met Loxis Track and Trace én hij stond aan de wieg van PI-Farma. Niet alleen sparde Simon met ons over het idee van een papierloze oplossing, wij mochten het ook testen in zijn apotheek. Hoe hij hierop terugkijkt? En hoe hij onze producten ervaart? Hij vertelt er alles over in deze case. 

Verandering apothekersvak

Sinds 2002 is Simon Latumelea al apotheker en in die twintig jaar veranderde zijn vak enorm. “Aan het begin van mijn loopbaan lag de werkdruk een stuk lager, doordat het verdienmodel anders was. Ik deed toen wat ik wilde, zolang het de goede keus was voor de patiënt. Nu dwingen de lage vergoedingen mij om ook een kosten-batenafweging te maken. Daarnaast is de logistiek ook veel complexer geworden. Levertijden zijn namelijk dramatisch lang en door de vergrijzing maken we meer recepten klaar dan ooit.”  

Voordelen van PI-Farma

Met PI-Farma start je snel met papierloos werken, ook met CGM. Een belangrijk voordeel ten opzichte van komende oplossingen is dat PI-Farma al jarenlang is doorontwikkeld en verbeterd op basis van ervaringen uit de praktijk. Het is dus volledig aangepast naar de wensen van apothekers. Daarnaast gaan wij natuurlijk altijd door met ontwikkelen!

Bezorgpakketten sorteren tijdrovend

Doordat het apothekersvak zo sterk veranderde en de logistiek zo arbeidsintensief werd, zocht Simon naar nieuwe oplossingen. “Ik vond het bezorgsysteem dat we hadden zo omslachtig. Alle bezorgpakketten sorteerden we handmatig, op alfabetische volgorde. Dit was een foutgevoelig, arbeidsintensief proces, waardoor we vaak recepten kwijt waren. Dat moest anders.”

Crolox ontdekt door Loxis

Daarom startte Simon in 2012 zijn zoektocht naar een track-en-trace-systeem. “Er waren destijds al een aantal spelers op de markt, maar die hadden niet de opties die ik zocht. Via het internet kwam ik uiteindelijk bij Loxis Track and Trace terecht. Die oplossing biedt een bezorgmodule en een hoge mate van flexibiliteit aan, die geen van de andere aanbieders had. Dus niet veel later rolde ik samen met Crolox dit nieuwe systeem uit in mijn apotheek.”

Het papierprobleem in de apotheek

Nadat Loxis Track and Trace goed draaide, viel Simon iets anders op. “We hoefden niet langer alle bezorgpakketten op alfabetische volgorde te leggen, maar we hadden alsnog een enorme papierwinkel. Waardoor er nog steeds receptpapieren zoekraakten. Dit probleem legde ik voor bij Arjan de Jong en zijn broer, waarna zij de software voor een papierloze oplossing ontwikkelden, namelijk PI-Farma. Dat was vier jaar na de implementatie van Loxis, in 2016.”

Ontwikkelen van een papierloze oplossing

Een nieuw product moet natuurlijk ook worden getest. Daarvoor stelde Simon zijn apotheek beschikbaar. “Daar waren m’n assistentes niet altijd blij mee, want er veranderde elke week wel wat. En als iets nieuw is, werkt het natuurlijk ook nog niet vlekkeloos.
Na veel bijschaven, ontstond er een versie die soepel draaide en die de markt op kon. Toen we die eenmaal hadden, creëerde dat heel veel rust op de werkvloer. We kregen minder rommel, minder zoekwerk en meer overzicht. Dat maakte die ontwikkelfase echt de moeite waard. En zelf vond ik het sowieso heel leuk. Iets nieuws doen, geeft mij energie.”

Uitbreiden met FluenC

Hoewel de ontwikkelfase van PI-Farma dus ingrijpend was, weerhield dat Simon er niet van het nog eens te doen. Alleen dan met FluenC Total Filling. Dit product is niet van Crolox, maar integreert wel gemakkelijk met PI-Farma en Loxis. FluenC is een nieuw uitvulsysteem waarbij je het logistieke proces volledig buiten je eigen apotheek plaatst.
“Ook die ontwikkelfase verliep met ups en downs. Maar in combinatie met PI-Farma en Loxis, staat er nu echt een totaaloplossing in mijn apotheek die me veel tijd en geld bespaart. Wij hoeven onze recepten alleen nog maar op de juiste plek te leggen. Hierdoor hebben wij geen uitvuldruk meer en dat scheelt een hoop stress.”

Terugkijken op samenwerking Crolox

Sinds 2012 maakte Simon dus een hoop mee in samenwerking met Crolox. Hoe kijkt hij hier ruim tien jaar later op terug? “Door het totaalconcept bespaar ik nu enorm veel tijd in mijn apotheek. En ik kreeg het overzicht terug. Dat gevoel van controle, vind ik echt het belangrijkst.” Of Simon nog andere ontwikkeldromen heeft? “Nou, ik zou de apotheek van een winkel graag veranderen in een kenniscentrum. Zodat de nadruk weer op advies en zorgverlening komt te liggen.”