Wat je als apotheker het liefst wil? Zorg verlenen natuurlijk! Met persoonlijke aandacht de cliënt adviseren over de juiste medicijnen en correct gebruik. De cliënt wil dat ook graag, die wil snel geholpen worden en met persoonlijke aandacht. Maar net als in de rest van de zorg kom je daar als apotheker steeds minder aan toe. Het vak is onderhevig aan erosie, het moet allemaal met minder. Je loopt je het vuur uit je sloffen en krijgt ondertussen steeds minder voldoening. Is dat herkenbaar? Dan heb ik goed nieuws: het kan ook anders!
Inkomsten omlaag
Om het tij te keren moeten we eerst begrijpen hoe we op dit punt zijn beland. Aan de basis liggen financiën. De zorgverzekeraar betaalt je een vast bedrag per regel op het recept. Die zekerheid is aan de ene kant prettig, want je populatie en de aantallen recepten zijn redelijk voorspelbaar en dus kun je ook je jaaromzet vrij goed inschatten. Maar die vaste regelprijsvergoeding neemt telkens een beetje af. De exacte afname verschilt per zorgverzekeraar, maar de trend is hetzelfde: onderaan de streep verlies je al snel tien tot vijftien procent omzet, en soms wel meer. Daarnaast verzorgde je als apotheker voorheen nog hulpmiddelen waarop je een leuke marge kon pakken. Dat zorgproduct is nu elders ondergebracht, dus die omzet loop je ook al mis.
Efficiëntie biedt perspectief
Net als jij zoeken ook andere apothekers een uitweg. Sommige zelfstandige apotheken bundelen hun krachten. We zien dat er steeds meer apotheekgroepen ontstaan, een goede ontwikkeling. Want door deze schaalgrootte kun je kostenposten delen en efficiënter werken. Precies daar zit wat mij betreft de crux. Dat biedt perspectief.
Veel logistiek
Wanneer je de werkzaamheden in jouw apotheek goed bekijkt, kun je concluderen dat voor een deel helemaal geen medische kennis noodzakelijk is. Ik doel op het aandeel van logistiek in je dagelijks werk. Het categoriseren en prioriteren van binnengekomen recepten, het aanschrijven, uitvullen, bestellen en voorraadbeheer. Daarna afgifte aan de balie, via de kluis of bezorging: het is allemaal pure logistiek. En dat beslaat een groot gedeelte van de werkzaamheden binnen een apotheek.
Laat technologie het werk doen
Wanneer je beseft dat je vooral logistiek werk verzet, zie je ook waar de winst ligt: de logistieke werkzaamheden uit je dagelijks werk efficiënt organiseren. Er is veel geavanceerde technologie beschikbaar die je wereld op z’n kop kunnen zetten, vooral bij alle planbare medicatie.
Zo maken veel apotheken gebruik van een lokaal uitvulsysteem of van central filling als onderdeel van de zojuist genoemde efficiëntieverbetering. Een mooi principe, maar nadat alles is klaargemaakt moet er alsnog veel gedaan worden. Bijvoorbeeld alle pakjes sorteren naar bezorging, kluis, afhaalkast. Alles in track & trace inscannen. En alle toebehoren zoals kwitantie, bijsluiter en herhaalbriefjes erbij zoeken en opbergen. Herken je dat? Dan is het goed te weten dat er ook technologie bestaat die al die werkzaamheden weghalen zodat er procesintegratie ontstaat tussen het lokaal uitvullen en de resterende werkzaamheden in de apotheek.
En zo is er nog veel meer technologie beschikbaar die je logistiek stroomlijnt. Dat levert je dagelijks veel waardevolle tijd op, die je kunt besteden aan de cliënt. En dát maakt je werk een stuk leuker!
Meer weten? Ik denk graag en vrijblijvend met je mee hoe technologie van waarde kan zijn in jouw werkproces. Zullen we eens afspreken?